Nieuwe soorten autoverzekeringen rukken op
De verplichte autoverzekering is één van de vaste lasten waar je als autobezitter nu eenmaal niet onderuit komt. Samen met andere vaste lasten drukken ze een stempel op het vrije maandelijks te besteden inkomen. Maar wat nu als je je auto maar sporadisch gebruikt? Op zo’n moment klinken termen als ‘kilometerheffing’ en ‘km gebonden verzekering‘ opeens zo gek niet meer.
Wat is het?
Een nieuwe loot aan de stam van kostenbeheersing voor automobilisten is nu de prepaid autoverzekering. Hadden we eerder al een initiatief van de Nationale-Nederlanden met de naam Gappie, waarmee je een auto kon verzekeren die je leende of via een auto sharing site tot je beschikking had, nu komt dezelfde maatschappij in samenwerking met Vodafone met een prepaid kilometerverzekering, Bundelz geheten.
Deze verzekering koop je in per 1000 kilometer. De kilometers worden gemeten via een dongle op de OBD-II poort van de auto, waarmee deze verzekering dus al meteen ongeschikt is als vervanger van de aloude ‘klassieker verzekering’, aangezien deze auto’s geen gestandaardiseerde OBD poort hebben.
Wat kost dat?
Een bundel kost 50 euro voor een WA-verzekering en 70 euro voor WA casco (allrisk). De geldigheid van een bundel is maximaal 1 jaar, daarna komt de bundel te vervallen. Na 1000 kilometer wordt de bundel automatisch verlengt, zolang het totaal op jaarbasis niet boven de 7.500 kilometer uit komt.
Vodafone
De rol van Vodafone in het hele gebeuren, is dat de betreffende dongle op de OBD-II poort als IoT-apparaat een aansluiting heeft op het GSM netwerk. De afkorting IoT staat voor Internet of Things, en dat is dan ook gelijk de techniek die gebruik wordt om het aantal verreden kilometers door te seinen via de masten van provider Vodafone naar de verzekeraar Nationale-Nederlanden.
Wie nu gelijk aan de slag wilt, zal snel moeten zijn. Het systeem is eerst nog op proef, en deze proef is in beginsel tot Juli 2018 en vooralsnog beperkt tot slechts vijftig(!) mensen. Ná de zomer zal dit worden opgetrokken naar duizend mensen, dus men kan zich maar beter vast aangemeld hebben om daarvoor in aanmerking te komen.
Een goede ontwikkeling in onze opinie, waar weinig op valt af te dwingen, of … ?